Charakterystyka materiałowa produktów

Szanowny Kliencie, 

Poniżej znajdziesz ogólne informacje na temat materiałów z jakich są wykonane opakowania. Informacje te należy dostosować do własnych zastosowań Kupującego, są one jedynie wskazówką w wyborze właściwego opakowania.

Szczególną uwagę zwróć na temperatury stosowania dla danych materiałów, w razie wątpliwości skontaktuj się z nami, udzielimy Ci pomocnych informacji.

Opakowania i materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością posiadają wymagane prawem oznaczenie (piktogram).  Tym znakiem są oznaczone produkty, które na podstawie badań wykonanych przez podmiot wprowadzający do obrotu handlowego na terenie unii Europejskiej spełniają normy prawne (patrz poniżej)*.

Materiał Oznaczenie Temperatura stosowania

Typowe produkty

POLISTYREN (PS)

(EPS) (OPS)

- 10oC - + 70oC

nie stosować w kuchenkach mikrofalowych

pojemniki obiadowe, pojemniki i wieczka na zupę,kubki, pojemniki transportowe,

 POLIPROPYLEN (PP)

   

- 20oC - + 120oC

można stosować w kuchenkach mikrofalowych

pojemniki Menumap, kubki, pojemniki transportowe, pojemniki i wiaderka, pojemniki na sosy, dip
 ALUMINIUM (ALU)    

- 40oC - + 250oC

można stosować w kuchenkach mikrofalowych, piekarnikach

 tacki, pojemniki, folie
 APET/RPET (PET)    

- 10oC - + 70oC

nie stosować w kuchenkach mikrofalowych

 kubki, wieczko, pojemniki sałatkowe, butelki, ojemniki na sosy, dip
 PVC folia    

- 30oC - + 40oC

 

 folie 8 mikronów do owijania produktów spożywczych
 PAPIER, tektura    

- 20oC - + 100oC

można stosować w kuchenkach mikrofalowych

 papier do pieczenia, opakowania fastfood, streetfood, kartony na pizzę, tacki i talerze 
POLIETYLEN (HDPE) (LDPE)

- 30oC - + 70oC

 

folie do owijania, woreczki, reklamówki, worki na odpady, zakrętki do butelek, 
INNE  zależne od materiałów składowych  opakowania wielo-materiałowe: worki próżniowe, folie wierzchnie do zgrzewania, kubki papierowe do picia powlekane PE lub biodegradowalnym PLA
       

* -  Dyrektywy i rozporządzenia Unii Europejskiej:

  • Dyrektywa Komisji 2005/31/WE z dnia 29 kwietnia 2005 r. zmieniająca dyrektywę Rady 84/500/EWG w odniesieniu do deklaracji zgodności i kryteriów skuteczności metody analizy w przypadku wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
  • Dyrektywa Rady 84/500/EWG z dnia l5 października 1984 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu z środkami spożywczymi
  • Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG
  • Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) i utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów, zmieniające dyrektywę 1999/45/WE oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 793/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1488/94, jak również dyrektywę Rady 76/769/EWG i dyrektywy Komisji 91/155/EWG, 93/67/EWG, 93/105/WE i 2000/21/W.
  • Dyrektywa Komisji 2002/72/WE z dnia 6 sierpnia 2002 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
  • Dyrektywa Rady 82/711/EWG z dnia 18 października 1982 r. ustanawiająca podstawowe zasady, niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
  • Dyrektywa Komisji 93/8/EWG z dnia 15 marca 1993 r. zmieniająca dyrektywę Rady 82/711/EWG ustanawiającą podstawowe zasady niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
  • Dyrektywa Komisji 97/48/WE z dnia 29 lipca 1997 r. zmieniająca po raz drugi dyrektywę Rady 82/711/EWG ustanawiającą podstawowe zasady, niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium