Szanowny Kliencie,
Poniżej znajdziesz ogólne informacje na temat materiałów z jakich są wykonane opakowania. Informacje te należy dostosować do własnych zastosowań Kupującego, są one jedynie wskazówką w wyborze właściwego opakowania.
Szczególną uwagę zwróć na temperatury stosowania dla danych materiałów, w razie wątpliwości skontaktuj się z nami, udzielimy Ci pomocnych informacji.
Opakowania i materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością posiadają wymagane prawem oznaczenie (piktogram). Tym znakiem są oznaczone produkty, które na podstawie badań wykonanych przez podmiot wprowadzający do obrotu handlowego na terenie unii Europejskiej spełniają normy prawne (patrz poniżej)*.
Materiał | Oznaczenie | Temperatura stosowania |
Typowe produkty |
POLISTYREN (PS) (EPS) (OPS) |
- 10oC - + 70oC nie stosować w kuchenkach mikrofalowych |
pojemniki obiadowe, pojemniki i wieczka na zupę,kubki, pojemniki transportowe, |
|
POLIPROPYLEN (PP) |
- 20oC - + 120oC można stosować w kuchenkach mikrofalowych |
pojemniki Menumap, kubki, pojemniki transportowe, pojemniki i wiaderka, pojemniki na sosy, dip | |
ALUMINIUM (ALU) |
- 40oC - + 250oC można stosować w kuchenkach mikrofalowych, piekarnikach |
tacki, pojemniki, folie | |
APET/RPET (PET) |
- 10oC - + 70oC nie stosować w kuchenkach mikrofalowych |
kubki, wieczko, pojemniki sałatkowe, butelki, ojemniki na sosy, dip | |
PVC folia |
- 30oC - + 40oC
|
folie 8 mikronów do owijania produktów spożywczych | |
PAPIER, tektura |
- 20oC - + 100oC można stosować w kuchenkach mikrofalowych |
papier do pieczenia, opakowania fastfood, streetfood, kartony na pizzę, tacki i talerze | |
POLIETYLEN (HDPE) (LDPE) |
- 30oC - + 70oC
|
folie do owijania, woreczki, reklamówki, worki na odpady, zakrętki do butelek, | |
INNE | zależne od materiałów składowych | opakowania wielo-materiałowe: worki próżniowe, folie wierzchnie do zgrzewania, kubki papierowe do picia powlekane PE lub biodegradowalnym PLA | |
* - Dyrektywy i rozporządzenia Unii Europejskiej:
- Dyrektywa Komisji 2005/31/WE z dnia 29 kwietnia 2005 r. zmieniająca dyrektywę Rady 84/500/EWG w odniesieniu do deklaracji zgodności i kryteriów skuteczności metody analizy w przypadku wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
- Dyrektywa Rady 84/500/EWG z dnia l5 października 1984 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu z środkami spożywczymi
- Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) i utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów, zmieniające dyrektywę 1999/45/WE oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 793/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1488/94, jak również dyrektywę Rady 76/769/EWG i dyrektywy Komisji 91/155/EWG, 93/67/EWG, 93/105/WE i 2000/21/W.
- Dyrektywa Komisji 2002/72/WE z dnia 6 sierpnia 2002 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
- Dyrektywa Rady 82/711/EWG z dnia 18 października 1982 r. ustanawiająca podstawowe zasady, niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
- Dyrektywa Komisji 93/8/EWG z dnia 15 marca 1993 r. zmieniająca dyrektywę Rady 82/711/EWG ustanawiającą podstawowe zasady niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi
- Dyrektywa Komisji 97/48/WE z dnia 29 lipca 1997 r. zmieniająca po raz drugi dyrektywę Rady 82/711/EWG ustanawiającą podstawowe zasady, niezbędne w badaniach migracji składników materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi