Z natury do natury 0
Z natury do natury

Opakowania z pulpy trzciny cukrowej są przyjazne dla środowiska

Rosnąca świadomość społeczeństwa dotycząca potrzeby stosowania produktów przyjaznych dla środowiska we wszystkich dziedzinach życia w tym również w branży gastronomicznej sprawiła, ze coraz większą popularność zyskują jednorazowe opakowania z pulpy trzciny cukrowej a pakowanie żywności w pojemniki z pulpy jest coraz bardziej doceniane przez konsumentów ze względu na ich wyjątkowe właściwości termiczne, walory estetyczne i ekologiczność.

Schemat biodegradacji opakowań z trzciny cukrowej

Co to jest pulpa?

Pulpa to papkowata pozostałość, która pozostaje po ekstrakcji soku z trzciny cukrowej. Jest pozyskiwana w dużych ilościach w krajach takich jak: Brazylia, Wietnam, Chiny, Tajlandia. Ze względu na duże rozpowszechnienie upraw trzciny cukrowej materiał, z którego produkowane są między innymi pojemniki obiadowe, miski, talerze, sosjerki oraz inne jednorazowe produkty opakowaniowe jest łatwo dostępny. Trzcinę cukrową można zbierać w ciągu jednego sezonu. Z każdej tony rozdrobnionych łodyg trzciny cukrowej można uzyskać około 30 ton pulpy. Pulpa jest produktem zrównoważonym, ponieważ jest pozyskiwany z bardzo niewielkim wpływem na środowisko. Można go łatwo uzupełnić, ponieważ pozostałość można zebrać po każdym zbiorze.

Naczynia z pulpy trzciny cukrowej ulegają biodegradacji tylko w 90 dni!

W przeciwieństwie do opakowań styropianowych, które nigdy nie ulegają biodegradacji czy naczyń plastikowych, których biodegradacja może potrwać nawet 400 lat, naczynia jednorazowe z pulpy trzciny cukrowej ulegają biodegradacji w ciągu 90 dni. Firmy gastronomiczne coraz bardziej zaczynają doceniać i przechodzić na opakowania z pulpy trzciny cukrowej nie tylko ze względów ekologicznych ale także z powodu wielu zalet, którymi się wyróżniają. Pojemniki na wynos, kubki, talerze, miski z pulpy są odporne na ciepło i można w nich przechowywać żywność do temperatury 95 stopni Celsjusza. Są bezpieczne w kuchence mikrofalowej i mogą służyć do podgrzewania potraw. Ze względu na włóknistą strukturę są mocniejsze i trwalsze niż pojemniki styropianowe. Można w nich bezpiecznie przechowywać żywność w lodówce do momentu ich spożycia.

Warto podkreślić, że pojemniki z pulpy mają lepsze właściwości izolacyjne od pojemników papierowych i plastikowych. Stosowanie biodegradowalnych pojemników z pulpy jest przyjazną dla środowiska alternatywą dla naczyń plastikowych.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium