Nie tylko chrząszcz brzmi w trzcinie... 0
Nie tylko chrząszcz brzmi w trzcinie...

Opakowania z pulpy trzciny cukrowej są lepsze od opakowań z tworzyw sztucznych!

Kierując się wymaganiami klientów oraz proekologicznymi trendami coraz częściej firmy z branży gastronomicznej - restauracje, kawiarnie, lunch bary ale także z branży hotelarskiej oraz streetfoodowej decydują się na ekologiczne pojemniki na wynos z pulpy trzciny cukrowej. I okazuje się, że pojemniki obiadowe z trzciny cukrowej są bardziej wytrzymałe niż opakowania papierowe i są nie tylko przyjazną środowisku ale również funkcjonalną alternatywą do opakowań jednorazowych z tworzyw sztucznych a wytwarzane są z jednego z najszybciej odnawialnego źródła. Włókno roślinne, z którego produkowane są pojemniki to produkt uboczny produkcji cukru. Włókno trzciny cukrowej znalazło niewiele praktycznych zastosowań m.in. jako pasza dla zwierząt oraz w produkcji produktów papierniczych ale najczęściej jest usuwane lub spalane. Zastosowanie włókien do produkcji pojemników na wynos ale też innych opakowań jednorazowych typu talerze z pulpy, miski, kubki, wieczka do kubków papierowych stało się bardzo popularne i przynosi wiele korzyści zarówno dla użytkowników jak i środowiska. Po zebraniu łodyg trzciny cukrowej tłoczy się je w celu wydobycia soków, które przetwarzane są w cukier. W wyniku tego procesu pozostaje sucha włóknista substancja. Po usunięciu wszelkich pozostałości cukru, włókno mieszane jest z wodą i tworzy się miazga, z której  pod wpływem ciepła i odpowiedniego ciśnienia formowane są pojemniki obiadowe na wynos z pulpy. Ponieważ największe uprawy trzciny cukrowej znajdują się w Indiach, Brazylii, Chinach i Tajlandii i to z tych rejonów pochodzi największa ilość włókien trzciny cukrowej, z której wytwarzane są naczynia z pulpy trzciny cukrowej.

Ekologiczne opakowania na wynos powinny być kompostowalne, biodegradowalne i pochodzić z odnawialnych źródeł

Jakie opakowania są kompostowalne, biodegradowalne oraz z odnawialnego źródła? Już wyjaśniamy!

Opakowania kompostowalne - ponieważ pojemniki z trzciny cukrowej są produktami pochodzenia roślinnego są w pełni kompostowalne a w odpowiednich warunkach kompostowania (kompostowanie przemysłowe) rozkładają się bardzo szybko i tworzą dla gleby nawóz bogaty w składniki odżywcze.

Opakowania biodegradowalne - rzeczywistość pokazuje, że często jednorazowe opakowania na wynos nie trafiają do kompostowni ale na wysypisko. Wynika to z niedbałości konsumentów ale też z braku dostępności do odpowiedniej infrastruktury (kompostownie przemysłowe). Jednak przewagą pojemników obiadowych z pulpy trzciny cukrowej nad innymi opakowaniami jest to, że pochodzą z roślin dlatego z czasem nawet pozostawione w przypadkowym miejscu ulegną samoistnemu rozkładowi dużo szybciej niż ich odpowiedniki z tworzyw sztucznych.

Opakowania pochodzące z szybko odnawialnego źródła - Istotną zaletą opakowań jednorazowych z pulpy trzciny cukrowej jest to, że surowiec użyty do ich produkcji to szybko odnawialny zasób, który odrasta do 18 miesięcy dlatego opakowania z pulpy uważane są za bardziej ekologiczną alternatywę niż opakowania papierowe, które wymagają wycinki drzew a odnawiają się co najmniej 20 lat. Co równie istotne opakowania na wynos z pulpy trzciny cukrowej wymagają znacznie mniej energii do produkcji niż opakowania papierowe.

Naturalne cechy surowca (włókna) sprawiają, że ekologiczne pojemniki na wynos idealnie nadają się do pakowania żywności na wynos i w dostawie gdzie wymagana jest większa wytrzymałość. Włóknista struktura opakowań z pulpy zapewnia znacznie lepszą ochronę ale także izolację cieplną niż np.opakowania papierowe na wynos. Pojemniki z pulpy trzciny cukrowej są nie tylko wytrzymałe i trwałe ale też odporne na tłuszcz i wodę. Ponieważ większość oferowanych na rynku tego typu opakowań nie posiada żadnej powłoki (bariery) plastikowej produkty z dużą zawartością wilgoci mogą być przechowywane w ograniczonym czasie. Firma Dis-Pack Opakowania oprócz klasycznych pojemników z pulpy oferuje również pojemniki z powłoką PLA (roślinny biopolimer), które zapewniają pełną ochronę żywności o dużej zawartości tłuszczów i wodnistych. Ponieważ włókna trzciny cukrowej są porowate pojemniki na wynos z pulpy zapewniają lepsze oddychanie zapakowanej żywności i tym samym jej lepszą chrupkość i temperaturę. Pojemniki z pulpy świetnie nadają się do zapakowania produktów gorących a ze względu na ich dobre właściwości termiczne można je podgrzewać w kuchence mikrofalowej ale też umieścić w zamrażarce.

Ekologiczne opakowania na wynos wykonane z pulpy trzciny cukrowej są w 100% bezpieczne dla żywności i nie szkodzą środowisku !

Na opakowaniach z pulpy trzciny cukrowej można drukować !

Już wkrótce firma Dis-Pack Opakowania będzie oferować możliwość nadruku logotypu lub innej dowolnej grafiki w pełnej gamie kolorów na pojemnikach z pulpy trzciny cukrowej.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium