Kategorie
Dostępność
Ocena
Cena
- od do
Promocja
Folia aluminiowa do żywności
Nikt nie wyobraża sobie dzisiaj dobrze wyposażonej kuchni bez folii aluminiowej. Pakując żywność w folię aluminiową zabezpieczamy ją przed drobnoustrojami, zachowujemy na dłużej jej smak i aromat. Folia aluminiowa zabezpiecza również żywność przed przenikaniem nieprzyjemnych zapachów. Jest idealna dla każdego kto przechowuje potrawy, które będą podgrzewane w niedalekiej przyszłości. Folia aluminiowa jest nieprzepuszczalna dla wilgoci, światła, gazów i drobnoustrojów dlatego zapakowana żywność zachowa na dłużej swoją świeżość niż to ma miejsce w przypadku folii spożywczej. Inną zaletą folii aluminiowej jest to, że jest wygodna do pakowania i przechowywania. Folia aluminiowa sprawdzi się również doskonale do grillowania produktów takich jak warzywa, grzyby a produkty nie stracą swojej wilgotności. Zanim na rynku pojawiła się folia aluminiowa dostępna była folia wykonana z cienkiego listka cyny. Folia cynowa sprzedawana była na rynku do końca XIX wieku. W 1910 roku została zastąpiona folią aluminiową. Pierwsza fabryka walcowania folii aluminiowej została otwarta w Emmishofen w Szwajcarii. Fabryka powstała u podnóża wodospadu, z którego czerpano energię do przetwarzania aluminium.