Skąd pochodzi pinsa?
Pinsa to włoski przysmak, znany miłośnikom włoskiej kuchni na całym świecie. Pinsa to część rzymskiej tradycji pieczenia rzemieślniczego z ponad 100 letnią historią. To owoc nowoczesnej i tradycyjnej kuchni powstałej z połączenia ciekawości, badań naukowych, wytrwałości napędzanej pasją. Choć pinsa może być mylona z tradycyjną pizzą to jednak wizualnie (kształt) i smakowo te dwie potrawy znacznie się od siebie różnią. Swój sukces pinsa zawdzięcza recepturze ciasta, które jest lekkie i lekkostrawne ale smakowo nadal cieszy podniebienie. To właśnie w cieście tkwi sekret pinsy, którego produkcja podlega ściśle określonym zasadom a jego podstawową cechą jest wysoki poziom nawodnienia. Choć Pinsa bardziej przypomina focaccię niż pizzę jej fascynującą cechą jest wszechstronność. Może zaskakiwać kombinacjami i nieskończonymi możliwościami dekorowania i doprawiania według indywidualnych upodobań. Klasyczny skład pinsy to: pomidor, mozarella, czarne oliwki a wersja dla poszukujących intensywniejszych i bardzie egzotycznych wrażeń kulinarnych to suszone pomidory, anchois, ośmiornica gotowana na parze, sos mango lub curry. Pinsa to również ulubiona potrawa oferowana na wynos i w dostawie przez restauracje i pizzerie. Kluczowe znaczenie w utrzymaniu jakości i smaku tej potrawy ma opakowanie, w którym jest transportowane do konsumenta. Pudełka na pinsę muszą być higieniczne, lekkie ale odporne na uderzenia, muszą wchłaniać wilgoć i olej oraz zachowywać smak i chrupkość. Pinsa podobnie jak pizza najlepiej smakuje, gdy spożywana jest na świeżo. Kartony na pinsę z tektury falistej pozwolą na utrzymanie temperatury, wilgotności, tak aby pinsa rzymska utrzymała swój oryginalny smak aż do momentu, gdy konsument będzie się mógł nią cieszyć.
Jakie opakowanie jest najlepsze na pinsę?
Przy wyborze odpowiedniego opakowania na pinsę oprócz walorów praktycznych ważne jest wygodne otwieranie i zamykanie kartonu oraz jego trwałość. Opakowanie na pinsę powinno też spełniać standardy bezpieczeństwa i higieny co oznacza, że karton musi być wykonany z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością i nie wpływać na jakość i smak potrawy. Istotne jest również właściwe dobranie rozmiaru kartonu na pinsę. Odpowiedni karton na pinsę zapobiega rozsypaniu się produktu, przesuwaniu się i wysypywaniu się składników z opakowania. Pudełka na pinsę oferowane przez Dis-Pack Opakowania dostępne są w dwóch rozmiarach 30 x 40 cm oraz 23 x 38 cm. Wykonane są z tektury falistej dopuszczonej do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Pudełka na pinsę są lekkie, wytrzymałe i ekologiczne ponieważ nie są wzmocnione od środka warstwą plastiku. Do pakowania pinsy preferowane są pudełka w kształcie prostokątnym, który pozwala na łatwe dopasowanie kształtu pinsy do pudełka. Możliwość nadruku na pudełku Pinsa sprawi, że oferowany produkt stanie się bardziej rozpoznawalny i atrakcyjny. Dzięki dobrze zaprojektowanej grafice opakowanie z pinsą przyciągnie wzrok i zapisze się w pamięci konsumentów.
Jeśłi nie masz pomysłu na swoją grafikę Dział graficzny Dis-Pack Opakowania wspólnie z tobą stworzy indywidualny, dopasowany do twoich potrzeb projekt.