Kategorie
Dostępność
Cena
- od do
Opakowania z trzciny cukrowej na wynos
Trzcina cukrowa to roślina, która odrasta do kilku razy w roku. Jest to ogromna trawa, która rośnie łatwo nawet bez nawożenia i podlewania. Jedynie potrzebuje temperatury powyżej 30°C, więc hodowana jest tylko w regionach tropikalnych. Trzcina cukrowa surowcem wykorzystywanym w produkcji cukru (sacharozy), który stanowi nawet 20% jej objętości. Do połowy XVIII wieku, kiedy rozpoczęto uprawę buraka cukrowego trzcina cukrowa była jedynym surowcem do produkcji cukru. Trzcina cukrowa jest odnawialnym, szybko rosnącym zasobem. Po ekstrakcji soku szypułka z trzciny cukrowej była zwykle spalana lub wyrzucana aż pojawiła sie możliwość użycia odpadu do czegoś pożytecznego. Zmiażdżone łodygi (miazga) czyści się wodą a na koniec stłacza do płatków na zasadzie ręcznie produkowanego papieru. Produkty z trzciny cukrowej są w pełni kompostowalne w przemysłowych kompostownikach i rozłożą się w ciągu 45-60 dni w zależności od temperatury i wilgotności, w jakich przebiega rozkład. Nie polecamy kompostowania opakowań z trzciny cukrowej w warunkach domowych. Nasze produkty posiadają certyfikaty do kompostowania przemysłowego.Tylko przemysłowe kompostowniki zapewnią odpowiednie warunki do najszybszego rozkładu.