Alternatywy dla sztućców plastikowych 0
Alternatywy dla sztućców plastikowych

Sztućce plastikowe niedługo staną się historią

Już wkrótce jednorazowe sztućce plastikowe staną się historią. Nadszedł czas, aby wybrać alternatywne rozwiązania, które zmniejszą ilość odpadów pochodzących z zanieczyszczeń plastikami. Choć sztućce plastikowe to niewielka część tych zanieczyszczeń przejście na jednorazowe sztućce mniej obciążające nasze środowisko to na pewno krok w dobrą stronę. Sztućce plastikowe, które dominowały do tej pory na wszelkiego rodzaju imprezach plenerowych, przyjęciach oraz dołączane były przez większość restauracji i firm cateringowych do posiłków na wynos były wygodnym i tanim rozwiązaniem, które obecnie stało się częścią globalnego problemu jakim jest zanieczyszczenie środowiska. Obecnie dostępnych jest wiele bardziej przyjaznych dla środowiska zamienników, które mogą zastąpić jednorazowe sztućce z tworzyw sztucznych. Zamienniki te nie tylko dorównują trwałości i wytrzymałości sztućców plastikowych ale są również coraz bardziej przystępne cenowo. Chociaż mają też swoje wady, łączy je jedna wspólna zaleta a mianowicie każda proponowana opcja jest lepszym wyborem dla naszej planety. 

 
SZTUĆCE DREWNIANE
Sztućce drewniane są lekkie, wytrzymałe i wytwarzane są z szybko rosnących drzew takich jak sosna, wierzba, topola chociaż najczęściej jest to brzoza. Sztućce drewniane są w 100% naturalne a drewno to jedno z najbardziej ekologicznych materiałów. Do produkcji sztućców drewnianych nie używa się żadnych środków chemicznych, które miałyby negatywny wpływ na nasze środowisko. Dobrej jakości sztućce drewniane podczas produkcji poddawane są obróbkom, dzięki którym ich powierzchnia jest gładka i nie rozwarstwia się. Najważniejszą zaletą sztućców drewnianych jest możliwość kompostowania. Ulegają również szybkiej biodegradacji. Oprócz walorów praktycznych najważniejszych dla użytkownika, sztućce drewniane wyróżniają się estetycznym i naturalnym designem. Są stylowym i eleganckim dodatkiem na formalnych uroczystościach, na imprezach plenerowych, spełniają się również jako dodatek do posiłków na wynos. Sztućce drewniane są wytrzymałe na wysoką temperaturę, dlatego doskonale sprawdzają się do serwowania wszystkich rodzajów potraw. Jedyną niedogodnością stosowania sztućców drewnianych jest to, że ich porowata i chłonna powierzchnia po jakimś czasie chłonie wilgoć i smak potraw.
 
SZTUĆCE Z KOMPOZYTU DREWNA I POLIMERU (WPC)
Wzrost świadomości oraz troska o naszą planetę spowodowały, że producenci dążą do zaproponowania coraz bardziej ekologicznych rozwiązań opakowaniowych, które będą zmniejszać ilość zanieczyszczeń plastikami. Taką przyjazną środowisku alternatywą są sztućce wielokrotnego użytku powstałe z połączenia miazgi drzewnej z polimerem. Metodą wtryskową formowane są sztućce, które producent określa jako sztućce przeznaczone do wielokrotnego użytku, ponieważ można je bezpiecznie myć w zmywarkach a ich żywotność określa do max. 125 cykli. W sektorze gastronomicznym najczęściej jednak będą pełniły funkcję sztućców  jednorazowego użytku. Sztućce z kompozytu WPC charakteryzuje wytrzymałość równa sztućcom z tworzyw sztucznych. Nie są porowate jak sztućce drewniane czyli nie przenoszą smaku a ich gładka powierzchnia zapewnia komfort jedzenia. Ich wytrzymałość na wysoką temperaturę do +95C przez krótki okres czasu daje możliwość stosowania z każdym rodzajem żywności. Sztućce wielokrotnego użytku z kompozytu WPC podobnie jak sztućce drewniane sprzedawane są pojedynczo lub zapakowane w komplety z serwetką. Dostępność zestawów z serwetką w różnych konfiguracjach np. łyżka i serwetka, widelec, nóż, łyżka i serwetka itp. to bardzo ważna zaleta, szczególnie istotna w czasach, gdy zwraca się szczególną uwagę na higienę i bezpieczeństwo dostarczanych posiłków. Sztućce kompozytowe przeznaczone zarówno do jednorazowego jak i wielokrotnego użytku to nieco tańsza opcja w stosunku do sztućców drewnianych. I właśnie cena oraz wymienione zalety zadecydują o popularności tych sztućców.
 
SZTUĆCE Z PLA
Biopolimer PLA to rodzaj „zielonego” plastiku wytwarzanego najczęściej ze skrobi kukurydzianej. Stosowany jest on do produkcji opakowań jednorazowego użytku m.in sztućców. Sztućce PLA chociaż na pierwszy rzut oka wyglądają jak plastikowe odpowiedniki są znacznie bardziej przyjazną środowisku alternatywą. Sztućce PLA definiowane są jako sztućce kompostowalne, jednak w praktyce można je kompostować wyłącznie w kompostowanich przemysłowych. Na tym właśnie polega ich niedoskonałość. Sztućce z PLA są wytrzymałe na wysoką temperaturę max. 75C co pozwala na bezpieczne spożywanie potraw ciepłych i zimnych. Sztućce z PLA to połączenie wygody jednorazowych sztućców z ekologią. 
 
Wybór odpowiednich sztućców dla firm prowadzących działalność gastronomiczną to ważna decyzja, która zapewni bezpieczne i komfortowe spożywanie posiłków i wpłynie na zadowolenie klientów.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium