Pojemniki styropianowe z dniem 3 lipca 2021 roku wychodzą z użycia. Jakie mamy alternatywy?
Posiłki na wynos i w dostawie są obecnie bardziej popularne niż kiedykolwiek. Prawie każda restauracja, bar lub kawiarnia oferuje usługę dostawy swoich posiłków do domu lub biura. Rozwojowi tego trendu sprzyja również możliwość łatwego i szybkiego zamawiania swoich ulubionych potraw przez internet. Nowa dyrektywa unijna, która wchodzi w życie z dniem 3 lipca 2021 roku zakazuje stosowania niektórych artykułów jednorazowego użytku m.in popularnych do tej pory pojemników styropianowych. Wymusza to na restauratorach znalezienie odpowiednich zamienników, które spełnią oczekiwania co do jakości, funkcjonalności i estetyki. Każda z przedstawionych opcji oferuje różnorodne zalety ale łączy je jedna wspólna cecha wszystkie są lepszym wyborem od tradycyjnych pojemników styropianowych.
Pojemniki na wynos ze spienionego polipropylenu XPPTa innowacyjna alternatywa do pojemników styropianowych sprawdzi się idealnie w sektorze gastronomicznym ze względu na swoje liczne zalety:
- pojemniki XPP posiadają doskonałe właściwości termoizolacyjne, dzięki czemu utrzymują długo właściwą temperaturę posiłków
- można je podgrzewać bezpiecznie w kuchence mikrofalowej. Taka możliwość to wygoda dla zamawiającego, który może podgrzać swój posiłek bezpośrednio w pojemniku
- pojemniki XPP są odporne na przeciekanie. Są bezpieczne dla produktów mokrych jak i tłustych.
- pojemniki XPP są wytrzymałe na czynniki mechaniczne. Ich sztywna i wytrzymała konstrukcja zapewnia ochronę w czasie przewożenia żywności.
- pojemniki XPP są w pełni bezpieczne dla żywności i są nietoksyczne
- pojemniki XPP są bezpieczne i higieniczne, ponieważ materiał XPP nie jest pożywką dla grzybów i bakterii więc nie mogą się na nich rozwijać.
- pojemniki XPP są odporne mechanicznie. Posiadają amortyzację wstrząsów ze względu na wytrzymałą matrycę komórkową, która zapewnia wyjątkowo wysoką odporność na uderzenia.
Pojemniki na wynos z pulpy trzciny cukrowej
To przyjazna środowisku alternatywa dla pojemników styropianowych.
- pojemniki z trzciny cukrowej są w pełni kompostowalne i biodegradowalne
- wyróżnia je nie tylko wysoka estetyka ale także funkcjonalność
- pojemniki z pulpy można podgrzewać wraz z posiłkiem w kuchence mikrofalowej
- sprawdzą się do pakowania produktów ciepłych i zimnych
- pojemniki z trzciny cukrowej są odporne na przeciekanie ale przez krótki okres czasu
- dostępne są również pojemniki z trzciny cukrowej z laminacją PLA, która w pełni zapewni ochronę przed działaniem wilgoci i tłuszczu nawet podczas dłuższego przechowywania żywności
- pojemniki z pulpy nie zawierają toksycznych barwników i są w pełni bezpieczne dla żywności
Pojemniki PP (polipropylen)
To najbardziej wszechstronna i przystępna cenowo opcja opakowań na wynos spośród wszystkich proponowanych opakowań.
- pojemniki PP przeznaczone są głównie do zgrzewu ale dostępne są też wieczka, które wprawdzie nie gwarantuje pełnego zabezpieczenia żywności w czasie transportu ale gdy twoja firma nie zakupiła jeszcze zgrzewarki zapewnią estetykę i wygodę w pakowaniu
- pojemniki do zgrzewu nadają się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej i do chłodzenia do 0°
- pojemniki do zgrzewu są wytrzymałe i nie ulegają łatwo deformacji
- szeroka gama kształtów, pojemności i kolorów a do tego przystępna cena sprawia, że jest to najczęściej wybierane opakowanie na wynos
- za wyborem tacek do zgrzewu przemawia również coraz większy wybór na rynku zgrzewarek ręcznych i półautomatów, których ceny są coraz bardziej konkurencyjne
Pojemniki z pulpy papierowej
To opcja, która znacznie ogranicza wytwarzanie odpadów plastikowych pochodzących z opakowań jednorazowego użytku. Pojemniki z pulpy papierowej pokryte są tylko cienką warstwą folii, którą można usunąć po skonsumowaniu posiłku i wrzucić do plastikowych odpadów a pojemnik poddać kompostowaniu.
- pojemniki z pulpy papierowej nadają się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej ale także w piekarniku do +220°
- są odporne na niskie temperatury dlatego można w nich bezpiecznie mrozić produkty do -40°
- tacki z pulpy papierowej zapewniają bardzo dobrą izolację cieplną
- pojemniki z pulpy papierowej przeznaczone są wyłącznie do zgrzewu czyli ich wybór wiąże się z inwestycją w zgrzewarkę
Pojemniki z CPET (krystaliczny politereftalan etylenu)
Pojemniki CPET do zgrzewu to zrównoważone rozwiązanie opakowaniowe ponieważ pojemniki zawierają głównie rPET, który jest odzyskiwany z plastikowych butelek i innych źródeł. Te odzyskane materiały są poddawane procesowi czyszczenia aby zapewnić, ze materiał zostanie następnie zatwierdzony do kontaktu z żywnością.
- pojemniki do zgrzewu z CPET wytwarzane są w procesie krystalizacji PET, dzięki temu nadają się do stosowania w wysokich temperaturach do +220º
- nadają się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych oraz w piekarniku
- nadają się do pasteryzacji oraz pakowania metodą Sous-Vide
- pojemniki CPET dostępne są w różnych rozmiarach i kolorach
- pojemniki do zgrzewu CPET mają błyszczące wykończenie co wpływa na wysoką estetykę produktu
- pojemniki CPET nie zawierają BPA
- pojemniki CPET to przyjazne środowisku rozwiązanie dzięki niższej emisji dwutlenku węgla
- pojemniki do zgrzewu CPET przeznaczone są wyłącznie do zgrzewu czyli ich wybór wiąże się z zakupem zgrzewarki
- pojemniki z CPET ze względu na swoją wysoką funkcjonalność są najdroższą alternatywą
Pojemniki wielokrotnego użytku PP (polipropylen)
Pojemniki PP wielokrotnego użytku oferowane przez firmę Dis-Pack to ekologiczna alternatywa dla jednorazowych opakowań na wynos, która oferuje oszczędności finansowe ale też środowiskowe. Pojemniki do wielokrotnego użytku są atrakcyjne wizualnie ale przede wszystkim są solidne i wytrzymałe co zapewnia konsumentowi lepsze doznania kulinarne w porównaniu z innymi opakowaniami z tworzyw. Pojemniki do wielokrotnego użytku podkreślają twoje zaangażowanie w zmniejszanie odpadów plastikowych pochodzących z opakowań jednorazowych.
- pojemniki wielokrotnego użytku wykonane są z polipropylenu wolnego od BPA
- można je myć w zmywarkach ponad 1000 cykli
- pojemniki wielokrotnego użytku utrzymują gorące potrawy w cieple znacznie dłużej niż opakowania styropianowe
- można je łatwo układać w stosy
- pojemniki do wielokrotnego użytku dają możliwość podgrzewania posiłków w kuchence mikrofalowej w jednominutowych cyklach
- pojemniki wielokrotnego użytku nadają się do recyklingu
- pojemniki wielokrotnego użytku zapewniają długoterminową jakość i oszczędność
- są odporne na pękanie i nie przenoszą zapachu potraw
- pojemniki wielokrotnego użytku dają możliwość firmom gastronomicznym, restauratorom zaoferowania swoim klientom "programu wielokrotnego użytku"
- pojemniki do wielokrotnego użytku dają restauracjom możliwość porcjowania, przechowywania i podgrzewania w kuchence mikrofalowej