Ekologiczne wieczka z trzciny cukrowej 0
Ekologiczne wieczka z trzciny cukrowej

Czy wieczka z trzciny cukrowej to dobra ekologiczna alternatywa?

Rosnąca świadomość wśród konsumentów związana ze stosowaniem produktów przyjaznych dla środowiska sprawia, że również branża gastronomiczna poszukuje opakowań do pakowania żywności na wynos alternatywnych do opakowań z tworzyw sztucznych. Jednym z surowców szeroko stosowanych w produkcji jednorazowych opakowań - kubków, wieczek, talerzy, misek i pojemników na wynos jest trzcina cukrowa tzw. bagassa. Bagassa to włóknisty materiał pozostały po zmiażdżeniu łodyg trzciny cukrowej w celu wydobycia z nich soku. Pozyskuje się ją w dużych ilościach w krajach takich jak Brazylia, Wietnam, Chiny i Tajlandia. Przybliżona analiza mokrej bagassy pokazuje, że jest ona bogata w celulozę i posiada ogromne zalety jako surowiec włóknisty, papkowaty, który łatwo można zmiażdżyć i uformować w dowolne kształty i rozmiary. Kiedyś ten materiał uważany był za odpad i był spalany na polach powodując zanieczyszczenie. Jednak postęp naukowy spowodował, że dzisiaj trzcina cukrowa używana jest w wielu branżach m.in. opakowaniowej m.in do produkcji pojemników z trzciny cukrowej, talerzy z trzciny cukrowej, talerzy z trzciny cukrowej, misek z pulpy a także wieczek z trzciny cukrowej do kubków na kawę.

Dlaczego warto wybrać pokrywki z trzciny cukrowej ?

1. Stosowanie wieczek z trzciny cukrowej realnie wpływa na zmniejszenie odpadów pochodzących z tworzyw sztucznych. Pokrywki do kubków pochodzą z odnawialnego surowca, który ma niewielki wpływ na środowisko.

2. Jakość - wieczka z trzciny cukrowej są tak zaprojektowane aby mocno trzymały kubek idealnie dopasowując się do jego krawędzi i szczelnie go zamykając. Na swojej powierzchni posiadają mały otwór wentylacyjny, który poprawia przepływ powietrza w napojach poprawiając komfort picia. Są też stylowym i ekologicznym uzupełnieniem do kolorowych kubków na kawę.

3. Wieczka z pulpy trzciny cukrowej są odporne na temperaturę do 90 stopni C.

4. Ze względu na włóknistą strukturę pokrywki z trzciny cukrowej są twardsze i trwalsze niż pokrywki z tworzyw sztucznych.

5. Posiadają właściwości izolacyjne, dzięki którym napoje są dłużej cieplejsze niż w przypadku pokrywek plastikowych.

6. Są w 100% biodegradowalne.

7. Nietoksyczne i przyjazne dla środowiska.

8. Kompostowalne zgodnie ze standardami międzynarodowymi.

9. Łatwo dostępne - ze względu na rozległe uprawy trzciny cukrowej w kilku krajach surowiec można łatwo pozyskać. Szacuje się, że z każdej tony zmiażdżonych łodyg trzciny cukrowej można uzyskać około 30 ton trzciny cukrowej.

10. Wieczka z trzciny cukrowej nadają się w 100% do recyklingu.

W ofercie firmy Dis-Pack Opakowania dostępne są pokrywki z trzciny cukrowej w dwóch standardowych średnicach 80 i 90 mm, które można dopasować do wszystkich modeli kubków papierowych do kawy dostępnych na rynku.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium