
Poproszę kawę!
Kawa to napój uwielbiany na całym świecie a kubek papierowy do kawy to coś więcej niż tylko naczynie na nasz ulubiony napój. To symbol ewolucji kultury kawy i nawyków konsumentów. Jednorazowe kubki do kawy to również symbol wygody dla wielu miłośników kawy w drodze. To także podstawowy element wyposażenia każdej kawiarni i biura. Jednorazowe kubki na kawę są higieniczne, bezpieczne i poręczne w użyciu. Kubki papierowe do kawy dostępne są w kilku pojemnościach, które dopasowane są do typu serwowanej kawy. Jeśli zastanawiasz się ile ml mają kubki do kawy, którą zamawiasz w pobliskiej kawiarni to poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po kubkach i napojach kawowych
Kubek 100 ml 4oz Espresso (shot) - espresso to napój, od którego niemal każdy Włoch zaczyna swój dzień. Małe Espresso w domu, w pobliskiej kawiarni czy w drodze to rytuał, który towarzyszy włochom od pokoleń i staje się również codziennym nawykiem w innych krajach europejskich. Wypicie między 6 a 100 ml aromatycznej mocnej kawy o poranku daje chęć i energię do rozpoczęcia nowego dnia pełnego wyzwań. Kawa espresso oferuje intensywny smak, aromat, pełną konsystencję oraz kremową piankę pokrywającą jego powierzchnię. Początkowo ten mocny, gęsty i gorzki płyn uzyskiwano w procesie infuzji pod ciśnieniem. Stosowano ją, aby skrócić czas tradycyjnego parzenia kawy i w ciągu kilku minut uzyskać gorącą mocną kawę. I właśnie od szybkości jego przygotowania pochodzi nazwa „espresso”. Oprócz zwykłego espresso kubek espresso 100 ml sprawdzi się do podawania espresso macchiato lub latte macchiato. Oba te napoje wyglądają podobnie, różnią się jedynie proporcją kawy do mleka. Jeśli więc zamówimy espresso macchiato (z włoskiego poplamiony) otrzymamy espresso z mleczną „plamą" w środku, która powstaje po dodaniu łyżeczki spienionego mleka na powierzchni espresso.
Kubek 150 ml 5oz (Espresso Doppio, Flat White) - dla miłośników większej dawki kofeiny kawiarnie oferują podwójne espresso tzw. espresso doppio. To nic innego jak podwójna ilość kawy i wody a charakteryzuje się nie tylko większą objętością ale też intensywniejszym smakiem i większą zawartością kofeiny.
Kubek 180 ml 6oz (Americano)- kubek papierowy o tej pojemności sprawdza się idealnie m.in. na kawę amerykańską. Kawa amerykańska to szczególny rodzaj kawy, szeroko rozpowszechniony w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Amerykańska kawa nie zawiera mniej kofeiny niż kawa z kawiarki czy z expresu chociaż w tej samej ilości zawiera średnio mniej kofeiny niż te dwie pierwsze ale porcja amerykańskiej kawy jest ilościowo większa. Kubek do kawy 180 ml sprawdzi się również do podawania podwójnego espresso z mlekiem.
Kubek 150 ml i 180 ml (Flat White)- Flat White to napój na bazie mleka o objętości około 150 ml z czego 60 ml stanowi kawa a dokładniej podwójne espresso. Kawa Flat White przyrządza się wlewając podwójne espresso na dno kubka i dodając mleko do objętości końcowej, która waha się od 140 do 180 ml.
Kubek 250 ml 8oz (Latte, Latte Macchiato, Cappucino) - w kubku o takiej pojemności otrzymamy najczęściej Caffe latte czyli kawę z mlekiem. Podawana jest w wersji na wynos w kubku papierowym min. 250 ml. Caffe latte przygotowywane jest tak samo jak Cappucino. W kubku tworzy się bazę czyli espresso. Mleko ubija się w czajniczku i wlewa się do przygotowanego spodu tak, aby dzięki wlewanemu mleku na powierzchni kawy powstał obraz. W kubku do kawy 250 ml podawna jest również Latte Macchiato czyli klasyka włoskiej kawy. W przeciwieństwie do poprzednio opisanej espresso macchiato gdzie „plamą" było mleko tak w tym napoju jest odwrotnie. Najpierw spieniane jest mleko które przelewane jest do kubka, następnie przygotowuje się espresso, które wlewane jest do mleka. Espresso gromadzi się pod pianką mleczną ale nad gorącym mlekiem. Na górze piany mlecznej można zobaczyć „plamę" pozostawioną przez espresso w białym mleku. Całkowita objętość napoju wynosi 250 ml.
Kubek do kawy 300 ml/360 ml 12oz (Mocha, Americano, Cappucino) - cappucino po kawie espresso to prawdopodobnie najsłynniejszy napój włoski na świecie. Kawa cappucino to napój uwielbiany niemal w każdej szerokości geograficznej. Ten rodzaj kawy przygotowywany jest często w domu ale też jest ulubionym napojem zamawianym na wynos, od którego rozpoczynamy dzień. Cappucino to zdrowy a przede wszystkim smaczny napój, który we Włoszech spożywa się najczęściej do śniadania a w innych krajach praktycznie o każdej porze dnia. Sekret pysznego cappucino tkwi w mleku, które poddawane jest odpowiedniej obróbce strumieniem pary wodnej. Aby przyrządzić dobre cappucino ważna jest również kremowość kawy. Spienione mleko sprawia, że kawa staje się pysznym słodkim napojem i ze względu na ten wyjątkowy smak cappucino najlepiej smakuje w towarzystwie słodkich wypieków. Kawiarnie, oferujące kawę na wynos, wyposażone są w niezbędne akcesoria takie jak mieszadełka do kawy, kubki papierowe, kubki jednorazowe.
Kubek 400 ml 16oz (Duża Latte, Iced Coffee) - w kubku o tej pojemności oprócz dużej porcji cappucino i caffe latte kawiarnie serwują Iced Coffee i Frappe. Iced Coffee przywodzi na myśl gorące letnie dni. Ten zimny napój składa się z kostek lodu, mleka i espresso. Napój ten ma wiele wersji i w zależności od ilości mleka lub kawy może to być Ice Cappucino lub Iced Latte. W rzeczywistości są to zimne napoje z kawą mleczną.
Uwielbianą wersją napoju kawowego w upalne letnie dni jest Frappe. Frappe powstaje po zmieszaniu kawy, wody lub mleka, cukru i lodu. W zależności od przepisu w kubku może znajdować się zarówno espresso jak i kawa rozpuszczalna a także lód i mleko.