Urządzenia do zgrzewu opakowań na wynos 0
Urządzenia do zgrzewu opakowań na wynos

Zgrzewarki do opakowań na wynos - czym się kierować przy wyborze urządzenia?

Przy tak wielu rozwiązaniach opakowaniowych dostępnych obecnie na rynku trudno zdecydować i wybrać opakowanie na wynos najbardziej funkcjonalne i opłacalne dla twojej firmy. Jakie jest więc najlepsze rozwiązanie i czym się kierować przy wyborze opakowań w czasach gdy usługa dostaw posiłków ciągle wzrasta i jest bardziej popularna niż kiedykolwiek? W czasach, gdy coraz więcej posiłków spożywanych jest poza lokalem - w domu, w pracy często też w drodze, ważne jest aby opakowanie na wynos poprawiało prezentację żywności, zapewniało wygodę, bezpieczeństwo w transporcie i było opłacalne. Idealnym rozwiązaniem niezależnie czy twoja firma przygotowuje kilkanaście czy kilkaset posiłków dziennie jest system polegający na zgrzewaniu pojemników folią górną. Proces zgrzewania pojemników zapewnia szeroka gama zgrzewarek dostępnych na rynku od małych, kompaktowych ręcznych zgrzewarek, po zgrzewarki półautomatyczne i automatyczne. Ten sposób pakowania posiłków na wynos sprawdzi się więc zarówno w mniejszych restauracjach, które potrzebują opłacalne i kompaktowe rozwiązanie do zapakowania swoich posiłków na wynos ale również dla dużych firm cateringowych, które dostrzegają w tej opcji wygodę i oszczędność często decydując się na zakup kilku małych zgrzewarek aby usprawnić proces pakowania.

W jaki sposób pracują urządzenia do zgrzewu opakowań?

Zgrzewarki do zamykania tacek to urządzenia, które przygrzewają inaczej zespalają górną folię pod wpływem temperatury i odpowiedniego docisku do pojemnika. W przypadku ręcznych zgrzewarek pojemnik wypełniony żywnością układany jest w gnieździe. Po rozciągnięciu folii górnej, tak aby zakryła ranty pojemnika do zgrzewu następuje zgrzew foli na rantach pojemnika poprzez ręczny docisk płyty górnej. Tak uszczelniony pojemnik umożliwia bezpiecznie (bez rozlania) dostarczyć posiłek do klienta, chroni przed zmianą temperatury a w przypadku pojemników do zgrzewu z podziałem na komory zapobiega przemieszczaniu się produktów z jednej komory do drugiej. Sprawia to, że posiłek dojeżdża do klienta w nienaruszonym stanie i doskonale się prezentuje. Oferowanie posiłków na wynos w pojemnikach zapakowanych na zgrzewarkach poprawia bezpieczeństwo żywności, minimalizując ryzyko zanieczyszczenia a także przedostania się zabrudzeń czy wilgoci do pojemnika. Folia górna, która przywiera do pojemnika daje gwarancję nienaruszalności opakowania i zapakowanego dania. Małe kompaktowe zgrzewarki do pojemników mają konstrukcję, która oszczędza przestrzeń ale też umożliwia zgrzew różnych rozmiarów tacek poprzez szybką wymianę tzw. ramki lub oprzyrządowania.

Zgrzewarki półautomaty to urządzenia, które działają na tej samej zasadzie co zgrzewarki ręczne ale dają dużo większą swobodę działania oraz wygodę podczas pakowania większej liczby posiłków. Na przykładzie zgrzewarki półautomatycznej TR43SA oferowanej przez firmę Dis-Pack Opakowania, która daje możliwość zapakowania dwóch tacek w jednym cyklu możemy znacznie zwiększyć wydajność pakowania. W tym półautomacie niektóre czynności związane z obsługą takie jak zgrzew i obcięcie foli górnej zostały zautomatyzowane co daje obsługującemu większy komfort pracy, gdyż nie musi wykonywać ręcznie tych czynności jak to ma miejsce w przypadku zgrzewarki ręcznej. Zgrzewarka półautomat zapewnia możliwość zapakowania w 1 cyklu tacki 1 komorowej i np. tacki 2 komorowej. To komfort, wygoda oraz szybsze przygotowywanie posiłków. Wymiary zgrzewarki półautomatycznej nie są duże dlatego takie urządzenie sprawdzi się w przestrzeni kuchennej nawet mniejszych restauracji lub firm cateringowych.

Jakie korzyści daje korzystanie z zgrzewarek do tacek?

Zaletą systemu pakowania posiłków przy użyciu zgrzewarek jest duży wybór pojemników do zgrzewu oraz folii do zgrzewu. Dostępne na rynku pojemniki do zgrzewu wykonane są z różnych materiałów PP, CPET, APET, masa papierowa, pulpa trzciny cukrowej. Najczęściej jednak restauracje decydują się na wybór tacek polipropylenowych ze względu na ich funkcjonalność, dostępność, szeroką gamę rozmiarową oraz przystępną cenę. Chociaż pojemniki te dostępne są w wielu rozmiarach i kolorach najpopularniejszym jest format 227 x 178 mm w kolorze czarnym. Kolor czarny jest doskonałym tłem dla potraw, poprawia wizualizację dań i nadaje im elegancki wygląd. Ważny jest też podział komór, jaki oferują te pojemniki do zgrzewu. Komory dają możliwość zapakowania różnych produktów tj. dania głównego i dodatków bez  ryzyka, że podczas transportu produkty wymieszają się i obniży to atrakcyjność wizualną posiłku. Dostępność różnorodnych rodzajów folii do zgrzewu daje szerokie możliwości w zakresie pakowania zarówno żywności zimnej jak i gorącej, posiłków stałych jak i płynnych. Wyróżnia się 3 rodzaje folii do tacek; Easypeel - ten rodzaj folii umożliwia pewny zgrzew a folię można usunąć przy minimalnym wysiłku. Hardpeel - folia zapewnia mocny i twardy zgrzew, folię można usunąć przy użyciu noża. Folia z mikroperforacją - folia pozwala na lepsze oddychanie produktu i ewakuację pary wodnej.

Zaletą pakowania posiłków przy pomocy zgrzewarek jest również fakt, że system ten pozwala na zmniejszenie zużycia materiałów opakowaniowych (plastiku) o około 25% w porównaniu z pojemnikami na wynos z wieczkiem. Rosnąca konkurencja na rynku zgrzewarek sprawia, że dostępne na rynku urządzenia do zgrzewania tacek są coraz lepszej jakości i są coraz bardziej atrakcyjne cenowo. Warto więc zainwestować w system hermetycznego zamykania posiłków, który zapewni nie tylko wygodę w pakowaniu twojemu personelowi ale przede wszystkim komfort jedzenia i wysoką estetykę dań twoim klientom!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl