Ekologiczne talerze jednorazowe z trzciny cukrowej 0
Ekologiczne talerze jednorazowe z trzciny cukrowej

Jednorazowe talerze z trzciny cukrowej to ekologiczne rozwiązanie przyczyniające się do ochrony środowiska naszej planety!

Talerze z trzciny cukrowej jednorazowe to nowa i przyjazna środowisku alternatywa dla talerzy plastikowych i styropianowych. Dlaczego talerzyki z trzciny cukrowej zyskują coraz większą popularność w branży gastronomicznej? Przyczynia się do tego możliwość wszechstronnego zastosowania oraz właściwości podobne do tych, które wyróżniają talerze z tworzyw sztucznych. Lecz ich główną zaletą jest to, że nie szkodzą środowisku, promują zrównoważony rozwój i zmniejszają ślad węglowy.

Jak powstają talerze z trzciny

Naczynia jednorazowe z trzciny cukrowej powstają z bagassy czyli produktu ubocznego powstałego podczas produkcji cukru z łodyg trzciny cukrowej. Kiedy łodygi trzciny cukrowej są zbierane i przetwarzane w celu wytworzenia cukru pozostaje sucha włóknista masa. Jest ona podgrzewana pod ciśnieniem a następnie formowana w talerze, miski i pojemniki na wynos. Bagassa pozyskiwana jest w dużych ilościach w krajach takich jak Brazylia, Wietnam, Chiny i Tajlandia.

Jednorazowe talerze ekologiczne są przyjazne dla środowiska 

Talerze ekologiczne oraz inne naczynia z trzciny cukrowej są biodegradowalne i kompostowalne dlatego są obecnie najbardziej przyjaznymi dla planety opakowaniami do jednorazowego użytku. Talerze biodegradowalne  powstają z roślin dlatego w odpowiednich warunkach do kompostowania naczynia ulegają rozkładowi w krótkim okresie czasu. Talerze jednorazowe biodegradowalne nie wymagają też żadnych specjalnych procesów recyklingu. Ponadto bagassa wymaga bardzo mało energii do produkcji dlatego ma minimalny wpływ na środowisko. W procesie produkcji talerzy jednorazowych z trzciny nie stosuje się środków chemicznych, które mogłyby wchodzić w reakcję z żywnością przy podgrzewaniu w mikrofali.

Talerze z trzciny cukrowej są biodegradowalne

Naczynia jednorazowe z trzciny cukrowej ulegają biodegradacji co przyczynia się do zmniejszenia odpadów na wysypiskach śmieci.

Trzcina cukrowa to łatwo dostępny i odnawialny surowiec

Kolejną zaletą talerzy ekologicznych jest to, że trzcina cukrowa szybko rośnie a cykl reprodukcyjny trwa krócej niż rok. Oznacza to, że surowiec ten jest bardziej niezawodny w planowaniu długoterminowym.

Talerzyki z trzciny cukrowej mają wszechstronne zastosowanie:

  • są odporne na temperaturę i mogą utrzymać ciepło żywności do 95ºC
  • naczynia jednorazowe z trzciny są bezpieczne w kuchence mikrofalowej i mogą być używane do podgrzewania żywności
  • talerze z trzciny cukrowej jednorazowe są twardsze i trwalsze od talerzy plastikowych i styropianowych ze względu na włóknistą strukturę
  • są bezpieczne w lodówce dlatego mogą być używane do przechowywania żywności do momentu spożycia
  • jednorazowe naczynia z trzciny są odporne na wodę i tłuszcz dlatego mogą być używane do przechowywania i podawania gorących mokrych i tłustych potraw ale w ograniczonym czasie
  • talerze z trzciny nadają się na każdą okazję: codzienne posiłki, do podawania posiłków w lokalach gastronomicznych (restauracja, bar, foodtruck), przyjęcie urodzinowe, spotkanie rodzinne, grill, camping
  • talerze z trzciny cukrowej nie mają powłoki plastikowej, którą można znaleść w niektórych talerzach papierowych (nadają się do recyklingu)

Wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na ekologiczne opakowania jednorazowe firma Dis-Pack Opakowania oferuje szeroką gamę naczyń oraz opakowań na wynos z trzciny cukrowej dla branży gastronomicznej i cateringowej. Sprawdź ofertę na stronie www.opakowaniakrakow.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium