Ekologiczne talerze z pulpy trzciny cukrowej 0
Ekologiczne talerze z pulpy trzciny cukrowej

Czy istnieje jakaś trwała, wytrzymała i biodegradowalna alternatywa dla talerzy papierowych?

Tak, to talerze z pulpy trzciny cukrowej. Pulpa inaczej bagassa to tani i odnawialny surowiec, z którego wytwarzane są m.in. jednorazowe talerze w różnych kształtach i rozmiarach. Na pierwszy rzut oka talerze z pulpy przypominają talerze papierowe ale już przy bliższym przyjrzeniu się widać gołym okiem, że talerze z trzciny cukrowej są mocniejsze i grubsze.

Co sprawia, że talerze z pulpy są w pełni przyjazne środowisku?

Sprawia to sposób uprawy i produkcji. W przypadku trzciny cukrowej do produkcji jednorazowych naczyń wykorzystywane są włókna pochodzące z ich łodyg. Jest to naturalny produkt odpadowy po przetworzeniu trzciny na cukier. Bagassa nie znalazła wielu zastosowań ale jednym niezwykle cennym jest możliwość wykorzystania jej do produkcji talerzy jednorazowych. Włókno trzciny to cenny i wydajny surowiec a z uprawy trzciny cukrowej powstaje około 80% całego cukru na świecie co oznacza, że na każde 10 ton produkowanej trzciny cukrowej powstają 3 tony włókna (bagassy). Trzcina cukrowa występuje głównie w tropikalnych obszarach klimatycznych a kraje, które słyną z produkcji cukru to Brazylia, Wietnam i Tajlandia. Trzcina cukrowa to również szybko odnawialny zasób, odrasta ponownie w ciągu zaledwie 18 miesięcy. Porównując ten okres do okresu wzrostu drzew, które na odnowienie potrzebują około 20 lat można uznać, że naczynia z pulpy trzciny cukrowej to najbardziej przyjazna środowisku opcja. Wytwarzanie ich jest także znacznie bardziej wydajne od np. talerzy papierowych. Dla porównania z 1500 kg pulpy z trzciny cukrowej wyprodukujemy 1000 kg papieru z bagassy a z 5000 kg drewna wyprodukujemy jedynie 1000 kg zwykłego papieru.

Jak powstają talerze i inne naczynia z tych niezwykłych roślin?

Po zebraniu trzciny cukrowej, sok z trzciny poddawany jest rafinacji na cukier. Pozostaje surowe włókno (bagassa), które jest oczyszczane, mieszane z wodą do utworzenia jednolitej miazgi a następnie formowane w jednorazowe talerze, miski itp. Powstałe jednorazowe naczynia są suszone i pakowane.

Czy talerze z pulpy trzciny cukrowej  są równie trwałe co talerze papierowe?

Jak pokazują testy oraz relacje klientów talerze z pulpy trzciny cukrowej mają wysoką wytrzymałość ale także odporność na olej i płyny. Talerze z pulpy można chłodzić w lodówce i podgrzewać w kuchence mikrofalowej. A podczas obróbki cieplnej nie są uwalniane żadne toksyczne substancje. Sprawdzają się do podawania żywności zimnej i gorącej. Talerze z pulpy są stabilne i mało elastyczne. Szerokie obrzeże talerzy z pulpy pozwala na serwowanie różnorodnych potraw bez obawy o rozlanie. Talerze z pulpy to idealne rozwiązanie na spotkania rodzinne, pikniki ale także na duże imprezy na świeżym powietrzu.

Korzystanie z talerzy z pulpy trzciny cukrowej może realnie zmniejszyć ilość wytwarzanych odpadów pochodzących z opakowań jednorazowego użytku.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium